GRUNDVIK MARINA

GRUNDVIK MARINA
Båtsalg, båtutstyr, båtservice og innendørs lagring av båter

Din fiskeopplevelse

fredag, mai 05, 2017

Hope for the salmon in Drammen river

Da er det mulig håp for laksen i drammenselva ><((((º>´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·¸><((((((º> `·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((((º>

Til helgen skjer tidenes flyttesjau i Hokksund. Dette for at det fortsatt skal kunne fiskes laks i Drammenselva.
I vinter ble det detonert en bombe for alle som er interessert i laks og laksefiske i Drammenselva. Mattilsynet nedla forbud mot å sette ut smolt slik det har vært gjort i en årrekke.
Laksesykdommen gyrodactylus er den egentlige årsaken, og Mattilsynet har begynt å bli redde for at smittede Drammenselva-laks også skal kunne smitte for eksempel laks i Numedalslågen.
– Det er jo mulig at det kan skje, men hittil har det ikke skjedd. Men i teorien er det altså mulig – og Mattilsynet tar ingen sjanser, sier en kilde til Bygdeposten.

Gjort før

– Da ble gode råd dyre, forteller Stig André Berg. Han er daglig leder for klekkeriet i Hokksund, og er også mannen som koordinerer og leder den store flytteoperasjonen av smolt som skal skje til helgen.
– Vi følte jo at Mattilsynets pålegg slett ikke var noe vi trengte, og startet ganske umiddelbart arbeidet med å pønske ut andre løsninger etter at alle ankemuligheter var brukt opp. Fredag før påske kom beskjeden: Vi kunne gjøre som noen få andre i Norge hadde gjort tidligere; Nemlig å frakte smolten ut i tryggere farvann, sier Berg.
Først skal fisken kjøres til Tollbodkaia i Drammen der den skal stå i fire-fem dager for å preges av Drammenselva-vann. Dette skal gjøre at fisken finner tilbake til nettopp denne elva når den om to-tre år muligens setter kursen tilbake. Deretter skal smolten slippes i to store laksenøter ute Drammensfjorden, ja muligens så langt som til Breiangen. Der skal den slippes.
– Men fram dit er dette en stor jobb, sier Stig André Berg.

50 personer

Det er en gigantisk dugnadsjobb som står foran medlemmene i foreningene og grunneierlagene som eier og driver klekkeriet i Hokksund.
– Vi trenger folk til å kjøre tankene med fisk, det er bruk for mannskaper som skal gå vakt døgnet rundt så lenge fisken er i nøtene ved Tollbodkaia, og vi trenger båter til slepet.
Til og med froskemenn er engasjert for å holde fisken kontinuerlig under oppsikt i løpet av slepet. Selv om Berg har det meste på plass har han fortsatt noen hull.
– Vi må jo ha ganske kraftige båter. Slepet er 100 meter langt, og det er annen trafikk på fjorden. Selv om vi kun skal gå i to knops fart kan jo ting skje underveis, sier Berg, som blant annet kan fortelle at de er nødt til å ta hensyn til flo og fjære.

God hjelp

Det praktiske rundt flyttingen har foreningene tatt seg av, men de har jobbet tett med forskningsmiljøet i Uni Miljø som har kunnskap om denne måten å flytte smolt på.
Det skal også forskes på hva som skjer med smolten. 6.000 er elektronisk merket. 3.000 av disse er igjen foret med et spesialfor som inneholder medisin med virkning på lakselus. Med andre ord; forskerøyne følger spent med det store lakseslepet.
Stig André Berg håper ikke at dette blir framtidens kultiveringsmåte i Drammenselva.
– Vi gjør det for å opprettholde miljøet langs og i Drammenselva. Hvis vi ikke hadde gjort jobben hadde det gått tre-fire år så hadde det kommet merkbart færre laks opp elva. Husk at det er 2.000-3.000 fiskere innom Hokksund hver sommer. Disse legger igjen tusenvis av kroner og er med på å opprettholde arbeidsplasser. Hokksund og Eiker ville blitt mye fattigere uten laks i elva, mener Berg.

Håpet lenge leve:-)><((((º>´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·¸><((((((º> `·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((((º>0 kommentarer:

Full rigget trollingbåt

Full rigget trollingbåt

Oslofjorden, Tyrifjorden, Eikeren, Mjøsa, Vänern, Vestra Silen

Controlled depth fishing enteres the Digital Age

Controlled depth fishing enteres the Digital Age

Stangorgel bygging RD Mekanikk

Besøkende

free hit counter

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails